Wysłany: 2009-06-17, 20:57 Europejski Dzień bez Samochodu 22
Jak pamiętacie po wspólnej naradzie doszliśmy do wniosku, ze comiesięczne masy nie mają sensu i że chcemy organizować je rzadziej ale z większym rozmachem . I jeżeli o rozmach chodzi to powinniśmy zacząć myśleć o tym jak ma wyglądać Dzień bez Samochodu
Ten dzień wypada we wtorek.
Na pewno chciałbym, żeby w tym czasie odbył się pokaz filmów o tematyce transportowej. Polecam zwłaszcza te dwa:
„Wpuszczeni w korek”
(„Taken for a ride”) – „Jest to historia o tym, jak doszło do tego, co jest obecnie: dlaczego tkwienie w korku wydaje się być czymś naturalnym, dlaczego amerykański transport publiczny jest najgorszy w uprzemysłowionym świecie i dlaczego autostrady tną serca naszych miast. To historia o tym, jak samochód i lobby autostradowe zmieniło oblicze Ameryki” – cytat z filmu. Film przedstawia obrazki archiwalne, pokazujące jak koncerny samochodowe i paliwowe niszczyły transport publiczny w USA i do czego to doprowadziło. Między innymi obejrzeć można sceny palenia tramwajów, rozbierania torów kolejowych. Film próbowaliśmy pokazać w telewizji publicznej, ale usłyszeliśmy, że „takie rzeczy nie zainteresują polskiego widza”.
Reżyseria: Jim Klein / Martha Olson;
Produkcja: Films Transit Inc.;
Czas trwania: 50 min.
Miasto w ruchu (Contested Streets)
reż. Stefan Schaefer
czas trwania: 55 min.
„Miasto w ruchu” opowiada historię nowojorskich ulic do czasów przedsamochodowych do teraźniejszości. Ta podróż w czasie pokazuje, jak koncepcja wielofunkcyjnej, bogatej ulicy jako przestrzeni publicznej ustąpiła koncepcji korytarza dla szybkiego ruchu samochodów. Film porównuje Nowy Jork z trzema europejskimi miastami, które ostatnio zdecydowały się ograniczyć ruch samochodów: Londynem (strefa płatnego wjazdu), Paryżem (szybkie autobusy) i Kopenhagą (rowery i strefy piesze). Pokazuje, że miasta dla ludzi, a nie dla samochodów, nie tylko są możliwe, ale już istnieją.
Wysłany: 2009-09-15, 10:00 [EDbS][L-wo]Pokaz filmów i protest na Strużańskiej
Pokaz filmów "Miasto w Ruchu" i "Wpuszczeni w korek" :
www.legionowo.masa.waw.pl/aktualnosci.htm
Przed pokazem filmów, o 17:30 na skrzyżowaniu ul. Strużańskiej i Polnej w
Legionowie odbędzie się protest polegający na przeprowadzaniu rowerów przez
przejście dla pieszych związany z ignorowaniem przez Mazowiecki Zarząd Dróg
Wojewódzkich oraz władze miasta i powiatu wniosków o zmianę niebezpiecznej i
dyskryminującej pieszych i rowerzystów organizacji ruchu. Zgromadzenie będzie
zgłoszone w urzędzie miasta, zabezpieczane przez Policję oraz nagłośnione
medialnie.
jej zalatani jetsesmy strasznie ja i Piotr i nie było kiedy czegos zorganizować w dniu bez samochodu... mozesz mi napsiać czy to czasem nie było dzisiaj??? miał byc happening co.s od rowerzystów... kurcze tyle spraw się zwaliło... można by jeszcze cos podratować...
jeśli już po tej akcji moze uda sie zroganizoać cos w gronie bikerów z Legionowa?
jakiś happening koło błękitnego?? nie wiem totalnie tez mi do głowy nie przychdozi motyw ale może cos w stylu informacji jakichs ulotek. Moze rozdawania odblasków kamizelek....
może mały szum zrobic wokół rowerystów i samochodów
pomysł 1 - oficjalne liczenie przejeżdzajcych przez skrzyzowanie samochodów ( z każdych kierunków) i potem podczas happeningu informowanie że np przez godzine X przez Piłudskiego i Jagielońsk przjechało XXX samochodów i przy okazji ten happening - własnie z hasłem legionowo dlo ludzi (dla rowerów)
chetnie podjąłbym taka inicjatywe ale z LSTR to nei wiem jak ludzie termin weekendowy byłby chyba najlepszy.... jakas sobota kiedy w Centrum nejwięcej samochdów....
miała byc akcja całej grupy rowerzystów ale cieżko zebrac sie bo na głowie tyle ....
ten happening mógłby mieć temat przewodny - rowerem NIE samochodem na zakupy! - w naszym mieście po byle pierdółkę jeździ się samochodem;/ umieramy z lenistwa w korkach;/
_________________ -->How many roads must the biker ride down, before you can call him a rider...? <--
ja niebawem napisze artykuł do To i Owo opisujacy problem miasta parkingów i rowerzystów - tematem bedize właśnie sytuacja w miescie w weekend keidy kazdy kto może wsiada i po 3 bułki rano jedzie do sklepu a między błekitnym i cerfourem jedize samochodem - bo tych 3 kroków przejść nie może;/ - chce w materiale umieścic statystyki ktore prawdopodobnie przygotuje w ten weekend
bedzie własnie liczenie przejeżdżających samochodów po ulicy Piłdsudskiego)miedzy rondkiem a Skrzyżowniem z Jagielońską
oraz policzyć by warto także ta dojazdówki miedzy targiem i rondem....
może to mogłoby być coś w tej kwesti... osobiscie włdny jestem tylko tyle zrobić podrzuć Gromaniku jakis event jaki masz w głowie to może by cos jeszcze zrobił...
_________________ -->How many roads must the biker ride down, before you can call him a rider...? <--
Wysłany: 2009-09-26, 07:26 Protest na Strużańskiej już dziś o 17:30
Przypominam o dzisiejszym proteście, który zacznie się o 17:30 przy skrzyżowaniu ul. Polnej z ul. Strużańską. Ze względu na to, że miasto rzuca mi kłody pod nogi, żeby ten protest się nie odbył, tym bardziej zapraszam, bo widocznie ta sprawa jest dla władz miasta naprawdę niewygodna i chciałaby one uniknąć nagłośnienia tego tematu.
A po proteście zapraszam na 19:00 do sali widowiskowej w ratuszu na pokaz filmów "Miasto w ruchu" i "Wpuszczeni w korek"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum